Szerintem érdemes venni őket, legalábbis eléggé gyűjtöm őket.
Kronológia, hát... Ez érdekes kérdés. Bocs, ha erre nem vagy így kiváncsi, de hátha mégis, vagy mást érdekel.
Ha valaki ezeket jobban tudja és hatalmas marhaságokat beszélek össze, szóljon.
Szóval, az Aliens-hez tartozik a Predator is, így ezzel kell kezdeni.
Predatorból van a Betondzsungel-Jég és vér-Nagy játszma trilógia (az első kettő Schwarzi testvéréről szól, a harmadikban tök más a szereplő, nem értem miért trilógia, de az). Utána a Szerepcsere (nincs meg), de szerintem felcserélhető a Nagy játszmával.
Ezután Aliens. Még a filmek előtt játszódik az Acéltojás (nem tudom, milyen, csak megvan). A 3 film után van az alternatív 4. rész, amit Dunc is említett: Idegenek a Földön; Lidérces utazás, Ripley háborúja. Az elsőt ebből nem olvastam, a másodikat csak képregényben, a 3. nem rossz, csak úgy éreztem, nincs vége. Ha jól értelmeztem a többi könyvem (már amit olvastam, nem csak megvan), akkor az egész könyv-univerzum erre épül (bocs, ha hülyeséget mondok).
A trilógia után szerintem a Predator: Mindörökké éjfél (nem olvastam), majd Alienekből Rekviem (érdekes megközelítés, nem rossz), a Királynő nevében (nem olvastam), és a Halál árnyékában (nem olvastam). Az első a Földön játszódik, a többi már az űrben. Innentől viszont elég képlékeny a dolog, de szerintem Halálcsapda (nem olvastam), Labirintus (jó), DNS-háború (nem olvastam, csak megvan), Bűnös bolygó (szintén). És a napokban jelent meg egy Nincs menekvés címmel, amiről fogalmam sincs.
Kis csavar: Szerintem a Labirintus előtt játszódik Az örjöngő halál (jó). Azért hagytam ki, mert kb. egyidőben játszódik vele az AVP: Préda (jó). A Préda folytatása az AVP: Vadászok bolygója (nem olvastam). És a nagy csavar: Ez a három könyv az előzménye az AVP: Háborúnak (nem olvastam). XD
És van az Aliens: Eredendő bűn, ami a 4. film folytatása (csak megvan).
És még vannak a nem hivatalos regények, de azokat inkább hagyjuk. XDXD
De van egy külön aliens-oldal, ajánlom figyelmedbe a könyv-részlegét.
http://www.aliensonline.hu/konyvek/De itt van egy lista,